
A zatem jak unikać marnowania żywności?
Kluczem do prowadzenia oszczędnej kuchni jest umiejętne zarządzanie jedzeniem, a więc logistyka.
Jak się do tego zabrać? Oto kilka zasad:
1. Zaplanuj swoje menu na 3 dni lub nawet tydzień
Rozplanowanie posiłków na kilka dni pozwoli nam zrobić racjonalne i ekonomiczne zakupy. Zapisując na przykład codzienne obiady możemy dobrać składniki w taki sposób, aby zaoszczędzić zarówno pieniądze jak i czas. Przykładowo, jogurt użyty do zupy poprzedniego dnia, na następny dzień możemy wykorzystać do sosu. Ugotowany do zupy makaron czy ryż, drugiego dnia może być podstawą do pysznej zapiekanki.
2. Bądź elastyczny
Plan działania, ustalone menu jest niezwykle istotne, jednak nie zawsze możemy się go kurczowo trzymać. Każdego dnia musimy zwracać uwagę na to, co pozostało nam w lodówce - jeśli od kilku dni zalegają nam jakieś produkty, zmodyfikujmy nasze żywieniowe plany i przygotujmy coś z produktów, które w najbliższym czasie mogą się zepsuć.
3. Przed zakupami sprawdź co masz w kuchni i lodówce
Zanim wyruszymy na zakupy sprawdźmy zawartość lodówki i szafek, może się wówczas okazać, że wiele produktów, które potrzebujemy na przyszłe dni są w kuchni i nie musimy kupować dodatkowych. Pomoże to uniknąć niepotrzebnego ich wyrzucania w przyszłości.
4. Sporządzaj listę zakupów
Kiedy przygotujemy już kilkudniowe menu, sprawdzimy kuchenne zapasy, warto jest sporządzić listę zakupów. Zakupy z listą zapobiegają kupowaniu niepotrzebnych produktów, ale także oszczędzają nasz czas i pieniądze. W markecie z ogromnym asortymentem produktów wystawiani jesteśmy na wiele pokus, a lista zakupów umożliwi nam chodzenie tylko w te miejsca, z których faktycznie coś potrzebujemy. Kupujmy tylko tyle ile rzeczywiście potrzebujemy.
5. Nie chodź na zakupy z pustym żołądkiem
Głód to największy wróg zakupów, który wpędza nas w zakupowe pułapki. Poczucie głodu sprawia, że wszystkie produkty wydają nam się niezwykle apetyczne, smaczne, soczyste, idealne. Kupujemy wówczas znacznie więcej niż potrzebujemy, często też odbiegając od przygotowanej wcześniej listy zakupów.
6. Uważaj na promocje
Przed skuszeniem się na wszelkie sklepowe obniżki zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia. Pamiętaj także o swoich domowych zapasach. Kupuj tyle ile jesteś w stanie zjeść.
7. Zaakceptuj niedoskonałości
Jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania warzyw i owoców o idealnym kształcie, równomiernym soczystym kolorze. Powoduje to, że na polach marnuje się ogromna ilość plonów, która jest pełnowartościowa pod względem odżywczym, jednak nie spełnia norm dla kształtu, rozmiaru, czy koloru.
8. Zadbaj o prawidłowe przechowywanie żywności
Każdy producent na opakowaniu swojej żywności podaje jak należy przechowywać dany produkt, w jakich warunkach i temperaturze. Stosując się do tych zasad możemy wydłużyć termin przydatności do spożycia, co jednocześnie wpłynie na mniejsze jej marnowanie
9. Pilnuj daty ważności
W naszym gospodarstwie domowym warto jest wprowadzić zasadę „pierwszeweszło – pierwsze wyszło”. Śledzenie dat ważności, które są podane na opakowaniu, pozwala na ustalenia prawidłowej kolejności spożycia produktów. Wiedza na temat daty ważności umożliwia też zaplanowanie wykorzystania artykułu przed momentem, w którym nie będzie już zdatny do spożycia. Wprowadzenie tejzasady ułatwia „logistykę” w lodówce – jeżeli coś zostało kupione wcześniej, powinno być wcześniej zjedzone
10. Nie zapominaj o mrożeniu
Jeśli masz w domu produkty, których nie jesteś w stanie zjeść na czas i istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie trzeba je wyrzucić zamroź je. Mrozić możemy zarówno chleb, mięso, ryby, jak i śmietany, owoce i warzywa.
Nie obawiajmy się mrożenia, jest to bardzo mało inwazyjna metoda przechowywania żywności, która pozwoli zachować wiele walorów odżywczych produktów
11.Trzymaj w szafkach produkty o długiej dacie ważności i które można wykorzystać do wielu potraw
Jeżeli w Twojej kuchni znajdziesz produkty jak np. kasza, makaron, ryż, mąki, oleje, zestaw przypraw, warzywa konserwowe to nigdy nie zabraknie Ci pomysłów na przygotowanie dania z wykorzystaniem produktów, które w najbliższym czasie będą musiały być wyrzucone.
12. Rób przetwory
Często zdarza się, że w sezonie, osoby mające ogródki działkowe nie są w stanie zjeść owoców i warzyw na bieżąco. Jest to doskonały moment na robienie przetworów. W okresie jesiennym i zimowym będziemy mogli cieszyć się ich smakiem i wartościami.
Twój komentarz